IPOSZ

A Komárom-Esztergom megyei 24 óra c. újság február 7-i cikke

A dorogi székhelyű Országos Fémipari Ipartestület (OFI) újkori megalakulásunk 20. évfordulója alkalmából szerkesztette vastag kötetbe a Fémipari Almanach 2013 című kiadványát. 
Szűcs György, az OFI elnöke az ipartestület múltjáról többek közt elmondta, a szervezet a magyar gazdaságban mindig is jelentős szerepet játszó fémiparos vállalkozások munkaadói-, szakmai érdekképviseleteként alakult meg, ezen szellemben végzi szolgáltatói tevékenységét.
 
– Az Országos Fémipari Ipartestület fő tevékenysége arra irányul, hogy segítse a szakemberek eligazodását, alkalmazkodását a rendületlenül zajló technikai, technológiai változások forgatagában. Fontos teendőnk az iparosok bekapcsolódásának támogatása a hazai és nemzetközi termelési láncokba – mondta az elnök. 
 
A továbbiakban Szűcs György arról is szólt, hogy az ipar fémipari szakmai ága magas szintű tudást igényel a szakmunkásoktól a technikusokon át, a mérnökökig. A termeléshez egyre korszerűbb anyagokra, szerszámokra, gyártógépekre van szükség, ezek alkalmazásához hatalmas szellemi és anyagi tőke kell. A fémipari üzemekben, műhelyekben a legmagasabb szintű összhangnak, együttműködésnek kell kialakulnia, elő kell segíteni a folyamatos gyártást, értékesítést, fejlesztést. Csak ezen elemek  összehangolása biztosítja a minőségi követelményeknek való megfelelést, az optimális vállalkozói árszint kialakulását, a szállítási határidők teljesítését. 
 
– Az üzemek mérete és tulajdonformája Magyarországon is változó. Az egyéni vállalkozók, a kis társaságok, a bt.-k, a kft.-k mellett jelen vannak a nagyvállalkozók is. A magyar és a külföldi tőkével működő fémipari üzemeknek az elmúlt húsz év nagy próbatételt jelentett. A gazdaságok hullámzó teljesítménye, a globalizálódó világ és az európai gazdasági kihívások mind éreztetik hatásukat hazánkban is. Így volt ez az elmúlt évszázadokban is, csak sokkal lassabb folyamatokon keresztül – emlékeztetett rá Szűcs György, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a felgyorsult fejlődés, az információk és a megrendeléseknek versenyében a sikeres piaci jelenléthez szükség van a gazdasági szereplők személyes ismeretségére, a bizalmi alapuló nyugvó együttműködésre is. 
 
– Hiánypótló szakágazati forrásmunkának szántuk a kötetet. Szeretnénk például bemutatni, hogy a munkaadói, szakmai, tulajdonosi érdekképviseletet nem most találták ki. Megismerhetők sikeres tagjaink, elsősorban az elmúlt évek fejlődése eredményeként megerősödött családi cégek, vállalkozások. Bemutatjuk a 2014–2020 évek közötti szakmai, szervezetfejlesztési programunkat. Ehhez a nagy közös feladathoz várunk csatlakozó tagokat, tevékeny, együttműködő cégeket, üzemeket – bíztatott csatlakozásra az OFI elnöke. 
A kötet záró oldalain egy olyan rendhagyó, reprezentatív felmérés adatai tanulmányozhatók, amely a magyar gazdaság fémipari teljesítményét hivatott hiteles adatok alapján bemutatni a szakmai eredmények, a lehetőségek, a foglalkoztatottság növelhetőségére esélyt kínáló lehetőségek tükrében. 
 
– A felmérés tényei egyaránt szólnak a fémiparosoknak, a gazdasági fejlesztés irányait meghatározó döntéshozóknak és fejlesztéshez rendelkezésre álló erőforrások felhasználásáról döntő szakembereknek. De szólnak azoknak a beruházó fémiparos partnereknek is, akik hazánkban, Európában befektetési lehetőségekhez keresnek elsőrangú termelői kapacitásokat. Örömmel jelentem, mindezeket Magyarországon megtalálják – hangzott Szűcs György optimista véleménye. 
 
(24 óra – 2014. február 7. Fenyvesi Károly)